Pengar Till Alla

Aktier och aktiehandel

När du köper aktier köper du en andel i ett företag. Aktiehandel görs oftast över internet. För att börja med aktiehandel behöver du pengar till att investera, en börsmäklare, och ett värdepapperskonto.

Aktier och aktiehandel
New eToro SW

För att köpa aktier måste du besöka en mäklare på Internet och registrera dig. Det är en relativt enkel och snabb process som sker över Internet.

Rekommenderad mäklare: easyMarkets erbjuder handel i svenska och utländska aktier. God på teknisk analys. Har dagliga marknadsrapporter, och är en handelslösning som fungerar mycket bra om du handlar aktier, valutor, råvaror eller andra finansiella produkter.

Det är två typer av aktiehandel:

  • Långsiktig aktiehandel
  • Daytrading

Exakta definitionerna av vad som är långsiktiga och korta intervall, är inte definierat, men den långsiktiga aktiehandel kan vara från några veckor till år, och du har också människor som köper aktier och som äger sina aktier hela livet, utan att sälja vid ett senare tillfälle.

Kortsitig handel är handel som varar endast några sekunder eller minuter eller timmar, eller högst två eller tre dagar, beroende på hur du definierar.

Dessutom kan du utföra "handel på medellång sikt". Det vill säga en aktiehandel som är längre än på kort sikt, men med mindre tid än en långsiktig aktiehandel.

Tjäna pengar på aktier

Det finns många sätt att tjäna pengar på aktier, här är de viktigaste:

  • Utdelning från aktier: Även om du inte säljer aktien, kan du tjäna pengar på dina aktier om du får utdelning. Det är styrelsen för börsnoterade företag som beslutar om du får en utdelning, och i så fall hur stor denna utdelning kommer att bli.
  • Traditionell aktiehandel - köp och sälj av aktier. Långvarig invstering, daytrading, kort- och medellång handel. När du köper en aktie, betalar du med kontanter. När du sedan sälja dina aktier, kommer du få tillbaka pengarna till den person som du säljer till. Du kan tjäna eller förlora pengar på sälj av aktier, beroende på vilket kurs du köpte aktier för och vad du fick betalt tillbaka när du har sålt. Uppsidan är teoretiskt obegränsad, medan risken för förlust är begränsad till investeringen.
  • Shorting är ett sätt att tjäna pengar på aktier som faller i värde. När du "shortar" säljer du en aktie innan du ens köper den. Detta är endast möjligt genom att "hyra aktier". Du betalar hyresvärden en fast summa för detta. När dina aktier återköps upphörs ägande. Om du köper tillbaka och om aktiekursen har fallit, kommer du att tjäna pengar. Shorting innebär större risk än normal aktiehandel, och i kombination med "leverage" (giring), är det mycket riskabelt. Vid shorting är uppåtsidan begränsat, medan risken för förlust är obegränsad.

Vad du behöver för att handla aktier

Innan du börjar köpa och sälja aktier behöver du ett värdepapperskonto, en anslutning till en mäklare, och naturligtvis pengar för att köpa aktierna.

  • Pengar för att köpa aktier: Du behöver inte mycket för att försöka dig på aktiehandel. Kom ihåg att om du använder en mäklare som tar provisioner, går det bort lite till mäklaren för varje aktiehandel (med Pluss500 kan du handla lokala svenska aktier utan provision). För att tjäna sitt levebröd på aktiehandel må du förmodligen har minst 200.000 till 500.000 i startkapital (mindre om du har mycket låga personliga utgifter, eller mer om du har större finansiella åtaganden), men du behöver inte mycket pengar för att försöka dig på att handla aktier.
  • Aktiemäklare: Det finns många mäklare att välja mellan, men här är en bra aktiemäklare. De flesta större svenska banker erbjuder aktiehandel (exempel: Skandiabanken, Riksbanken, Handelsbanken), och det finns specialiserade tjänster. Din aktiemäklare kommer att informera dig om kraven för ditt aktiekonto och vilka dokument du behöver lämna.
  • Värdepapperskonto är ett konto som alla investerare och aktiehandlare måste ha för att handle aktier och obligationer som är noterade på den svenska börsen.
  • Kunskap om aktier. Det är naturligtvis viktigt att ha kunskap om aktiehandel.

Prova aktiehandel nu

Alla som har blivit rik på aktier, har också upplevt att förlora pengar på aktiehandel. Det är oundvikligt att du kommer förlora pengar, men huvudbudskapet är att tjäna mer än du förlorar.

Ett tips är att gå till aktiemäklaren easyMarkets där du får 200 kronor gratis till aktiehandel bara för att prova deras handelsplattform. Du kan då testa hur aktiehandel fungerar, utan att riskera egna pengar.

Valutahandel eller aktiehandel?

Flera som har varit inblandade i aktiehandel har börjat handla utländsk valuta (forex trading/valuthahandel), eller de kombinerar valutahandel och aktier.

Valutahandel har ett antal fördelar jämfört med aktiehandel:

Det är bättre likviditet, marknadsvärdet är större än den totala aktiemarknaden, orsak till prisfluktuationer är ofta lättare att identifiera, och många människor tycker att det är mer spännande att handla på valutamarknaden.

Läs mer om valutahandel.